Kilpaileminen Oulunsalon Ratsastajien kisoissa

Linda & Catleen © Joanna Kuosmonen

Kilpaileminen

Osallistumisoikeus

Osallistuakseen kilpailuihimme ratsastajan tulee olla Oulunsalon Ratsastajien jäsen tai olla Oulunsalon Ratsastuskoulun vakioasiakas (vakiotuntipaikkalainen tai muuten säännöllinen asiakas).


Kaikilla kilpailijoilla tulee olla vakuutus. Seuramme jäsenillä on SRL:n vakuutus, joka korvaa tiettyyn rajaan asti myös kilpailutilanteessa tapahtuneet tapaturmat. Mikäli kilpailija ei ole ratsastusseuran jäsen, tulee hänellä olla esimerkiksi Green Card -vakuutus.


Ilmoittautuminen

Kilpailuihin ilmoittautuminen ratsastuskoulun hevosella tapahtuu kahdessa vaiheessa.

Vaihe 1: Ilmoittautuminen tallilla kilpailukutsussa kerrottuna ilmoittautumisaikana olevaan laatikkoon (vain yksi hevostoive ja yksi luokka). Mikäli samalle hevoselle tulee tässä vaiheessa liikaa ilmoittautumisia, arvotaan ratsastajat vaiheen 1 päätyttyä. Ensisijalla ovat ratsastajat, jotka eivät ole kilpailleet ko. hevosella viimeisimmissä saman lajin (este-/kouluratsastus) kilpailuissa. Ilman toivomaansa ratsua jääneisiin ratsastajiin otetaan yhteyttä ja heille valitaan yhdessä sopiva hevonen.


Vaihe 2: Ilmoittautumislistat, joihin on jo täytetty 1. vaiheen ilmoittautumiset, tulevat tallille ilmoitustaululle. Hevosille, joilla on vielä vapaata ilmoittautumistilaa, voi nyt ilmoittautua vapaasti.

Yksityisratsukot ilmoittautuvat kilpailukutsussa ilmoitetulla tavalla.


Kilpailukutsu, lähtö- ja toimihenkilölistat sekä tulokset

Kilpailukutsussa kerrotaan kilpailujen ajankohta, ratsastettavat luokat, ilmoittautumisaika ja muuta tärkeää tietoa kilpailuista. Kilpailukutsu julkaistaan vähintään viikko ennen ilmoittautumisajan alkua ainakin tallilla
ilmoitustaululla sekä seuran nettisivuilla.

Lähtö- ja toimihenkilölistat julkaistaan ennen kilpailuja kutsussa ilmoitettuna ajankohtana seuran nettisivuilla. Kilpailujen tulokset julkaistaan seuran nettisivuilla mahdollisimman pian kilpailujen jälkeen.


Lähtömaksu

Ratsastuskoulun hevosella kilpaileville lähtömaksu on ensimmäisestä startista 20€ ja seuraavista 15€. Lähtömaksu sisältää ratsastuskoulun hevosvuokran 11€.


Yksityisratsukoille lähtömaksu on 12 € ensimmäisestä startista ja 10 € seuraavista.


Ratsastettava rata tai ohjelma

Koulukilpailuissa kussakin luokassa ratsastettava ohjelma kerrotaan kilpailukutsussa ja se on nähtävillä myös tallilla olevalla ilmoitustaululla yhtä aikaa kilpailukutsun kanssa. Ratsastettava ohjelma on aina jokin Suomen Ratsastajainliiton kouluohjelmista tai Oulunsalon Ratsastajien omista kouluohjelmista. SRL:n
ohjelmat löytyvät myös liiton nettisivuilta (linkki). Oulunsalon Ratsastajien omat kouluohjelmat löytyvät täältä (linkki).


Estekilpailuissa ratsastettavat radat paljastetaan vasta kilpailupäivänä tallilla, joten radan voi opetella vasta kilpailupaikalla. Estekilpailuissa on myös aina rataan tutustuminen, jossa rataan voi tutustua jalan.


Talkootehtävät

Kilpailumme järjestetään talkoovoimin. Talkootehtävät jaetaan kilpailijoiden kesken, joten varauduthan siihen, että sinulla voi olla tehtäviä kilpailuissa. Kaikkiin tehtäviin saa ohjeistusta ja apua kilpailunjohtajalta, joten aiempaa kokemusta ei tarvita.

Kilpailuasu

Kilpailuissamme kilpailuasuksi sopii normaalit, siistit ratsastusvaatteet. Ratsastajan hiusten tulee olla piilossa esimerkiksi nutturalla, kypärän alla tai kiinnitettynä takin alla. Ratsastuskypärän käyttö on pakollista ja turvaliivin käyttöä suositellaan.


Estekilpailuissa raipan maksimipituus on 75cm. Koulukilpailuissa raippa on kielletty, mikäli toisin ei ohjeisteta esimerkiksi kilpailukutsussa tai kilpailupaikalla.


Ratsastuskoulun hevosten varusteet

Estekilpailuissa ratsastuskoulun hevosilla pidetään samoja varusteita kuin estetunneillakin. Koulukilpailuissa hevoselle saa halutessaan vaihtaa valkoisen kisahuovan. Koulukilpailuissa hevosten varusteita koskee erilaiset säännöt kuin estekilpailuissa, joten esimerkiksi martingaali tulee ottaa pois kilpailujen ajaksi. Tallivahti tietää mitä varusteita hevosella tulee olla ja tarvittaessa auttaa varusteisiin liittyvissä asioissa.

Osalla hevosista pidetään satulahuovan lisäksi esimerkiksi lampaankarvaromaania, geeliä tai muita vastaavia varusteita. Muistathan, että nämä ovat hevosella syystä, eikä niitä saa ottaa pois tai säätää/asettaa eri tavoin kuin yleensä.

Harjan ja/tai hännän letittäminen on sallittua, mutta letit tulee purkaa kilpailujen lopuksi.

Kunkin hevosen viimeisen ratsastajan tehtävänä on huolehtia, että hevosen kaikki varusteet ovat kuten ne ennen kilpailuja olivat. Esimerkiksi martingaali kiinnitetään takaisin suitsiin ja kisahuopa vaihdetaan takaisin
normaaliin satulahuopaan. Viimeisen ratsastajan tehtäviin kuuluu myös mahdollisten lettien purkaminen.

Lisätietoa ja apua

Kaikissa kilpailemiseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä suoraan seuran sähköpostiosoitteeseen oulunsalonratsastajat@gmail.com tai tiettyjen kilpailujen ollessa kyseessä kilpailukutsussa ilmoitettuun yhteyshenkilöön. Kilpailutoimikunnan porukkaa voi myös nykiä hihasta tallilla!

Jenni & Zorro (c) Ida Turpeinen