Kaikki kilpailemisesta Ousalla


Tälle sivulle on pyritty kokoamaan kaikki, mitä sinun tulee tietää kilpailemisesta Oulunsalon Ratsastajien kilpailuissa!

Linda & Catleen © Joanna Kuosmonen

Tämän sivun sisältö


Kilpaileminen meillä 2019

-Osallistumisoikeus ja vakuutukset
-Ilmoittautuminen
-Kilpailukutsu, lähtö- ja toimihenkilölistat sekä tulokset
-Lähtömaksut
-Lähdön peruutukset
-Ratsastettava rata tai ohjelma
-Talkootehtävät
-Kilpailuasu
-Ratsastuskoulun hevosten varusteet

Ousa Cup -sarjakilpailu

-Osallistuminen ja osallistumisoikeus
-Pisteytys
-Palkitseminen
-Kokonaissijoituksen määräytyminen tasapistetilanteessa
-Pisteiden ja lasku ja oikaisut

Timanttiluokka

-Osallistumisoikeus
-Ratsastettava rata/ohjelma
-Arvostelu, sijoittuminen ja palkitseminen

Lisätietoa ja apua

Kilpaileminen meillä 2019


Osallistumisoikeus ja vakuutukset


Osallistuakseen kilpailuihimme ratsastajan tulee olla Oulunsalon Ratsastajien jäsen tai olla Oulunsalon Ratsastuskoulun vakioasiakas (vakiotuntipaikkalainen tai muuten säännöllinen asiakas).


Turvallisuussyistä Oulunsalon Ratsastuskoulun hevosilla voivat kilpailla vain ratsastuskoulun vakioasiakkaat (vakiotuntipaikkalaiset tai muuten säännölliset asiakkaat).


Kaikilla kilpailijoilla tulee olla asianmukainen vakuutus. Seuramme jäsenillä on SRL:n vakuutus, joka korvaa tiettyyn rajaan asti myös kilpailutilanteessa tapahtuneet tapaturmat. Mikäli kilpailija ei ole minkään ratsastusseuran jäsen tulee hänellä olla Green Card -vakuutus.


Ilmoittautuminen


Kilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa.


Ensimmäinen vaihe alkaa 2-3 viikkoa ennen kilpailupäivää kutsussa ilmoitettuna päivänä ja kestää viikon. Tässä vaiheessa on mahdollista ilmoittautua tallilla olevaan lukolliseen palautuslaatikkoon, sähköpostitse (ousankisatoimikunta@gmail.com) tai tekstiviestitse (0402572079).


Ensimmäisessä vaiheessa ilmoittautuessaan jokainen ilmoittaa 3 ratsutoivetta, joiden perusteella hevoset jaetaan. Toiveita tulee olla kolme siltä varalta, että moni muukin olisi toivonut samaa hevosta ensisijaisesti. Ratsujako on nähtävissä toisen ilmoittautumisvaiheen Padlet-sivulla (https://padlet.com/ousankisatoimikunta/ilmoittautuminen) viimeistään 2. vaihetta edeltävän sunnuntain loppuun mennessä.


Toisessa vaiheessa jäljelle jääneet paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu Padletin kautta. Padletin kautta ilmoittautumiseen löytyy tarkemmat ohjeet Padlet-sivulta (https://padlet.com/ousankisatoimikunta/ilmoittautuminen) ja alla olevasta kuvasta.


Yksityisratsukot ilmoittautuvat kilpailukutsussa annettujen ohjeiden mukaisesti.


Kilpailuihin on hevostilanteen mukaan mahdollista myös jälki-ilmoittautua ennen kilpailuja olemalla yhteydessä kisatoimikuntaan (p. 040 257 2079), kilpailunjohtajaan (yhteystiedot kisakutsussa) tai kilpailujen ollessa jo käynnissä ottamalla yhteyttä kilpailunjohtajaan.

Kilpailukutsu, lähtö- ja toimihenkilölistat sekä tulokset

Kilpailukutsussa kerrotaan kilpailujen ajankohta, ratsastettavat luokat, ilmoittautumisaika ja muuta tärkeää tietoa kilpailuista. Kutsu julkaistaan viimeistään 1. ilmoittautumisvaiheen alkaessa ainakin
tallilla olevalla ilmoitustaululla sekä seuran nettisivuilla. Tulevat kilpailut päivämäärineen on nähtävissä jo aiemmin seuran nettisivuilla.

Lähtö- ja toimihenkilölistat julkaistaan ennen kilpailuja kutsussa ilmoitettuna ajankohtana seuran nettisivuilla. Kilpailujen tulokset julkaistaan seuran nettisivuilla mahdollisimman pian kilpailujen jälkeen.

Lähtömaksut


Lähtömaksu on vuoden 2019 kilpailuissa 20 €/lähtö. Ratsastuskoulun hevosilla kilpailevien maksu sisältää ratsastuskoulun hevosvuokran (11 €/lähtö).

Yksityisratsukoiden lähtömaksu on 20 €/lähtö.

Vuonna 2019 otetaan käyttöön käytäntö, jonka mukaan kaikki lähtömaksut tulee maksaa pankkitilille suoraan tilisiirrolla tai MobilePay-sovelluksen kautta viimeistään kilpailuja edeltävänä torstaina. Seuran tilinumero on FI40 4730 0010 0021 85.

Maksusta tulee aina esittää kuitti tallivahdille. Vaihtoehtoisesti kuitin voi lähettää liitetiedostona sähköpostiin ousankisatoimikunta@gmail.com

Jälki-ilmoittautumisen lähtömaksun voi normaaliin tapaan maksaa tilille ja esittää kuitin tallivahdille tai maksaa käteisellä. Käteisellä maksettaessa lähtömaksuun lisätään kuitenkin jälki-ilmoittautumisesta johtuvan käteismaksun käsittelymaksu 5 €.

Klikkaa tästä avataksesi alla oleva ohje PDF-tiedostona.

Lähdön peruutukset


Peruutukset tulee tehdä kilpailukutsussa annetun ajan sisällä (tavallisesti ilmoittautumisaika). Myöhässä peruutetuista lähdöistä ja peruuttamatta jätetyistä lähdöistä peritään lähtömaksu. Sairastapaukset käsitellään erikseen.


Ratsastettava rata tai ohjelma


Koulukilpailuissa kussakin luokassa ratsastettava ohjelma kerrotaan kilpailukutsussa ja se on nähtävillä myös tallilla olevalla ilmoitustaululla yhtä aikaa kilpailukutsun kanssa. Ratsastettava ohjelma on aina jokin Suomen Ratsastajainliiton kouluohjelmista tai Oulunsalon Ratsastajien omista kouluohjelmista.


Kouluohjelmat löytyvät kutsussa ilmoitetulla nimellä SRL:n nettisivuilta täältä tai Ousan nettisivuilta täältä. Ohjelman nimi voi olla esimerkiksi muotoa ”Helppo C:2 2000”, ” B-merkin kouluohjelma 2010” tai ”OUSA:n raviohjelma 5. 2012”.


Estekilpailuissa ratsastettavat radat ovat nähtävillä vasta kilpailupäivänä tallilla, joten radan voi opetella vasta kilpailupaikalla. Estekilpailuissa on myös aina rataan tutustuminen, jossa rataan voi tutustua jalan.


Talkootehtävät


Kilpailumme järjestetään talkoovoimin. Talkootehtävät jaetaankilpailijoiden kesken, joten varauduthan siihen, että sinulla voi olla tehtäviäkilpailuissa. Kaikkiin tehtäviin saa ohjeistusta ja apua kilpailunjohtajalta, joten aiempaa kokemusta ei tarvita.

Estekilpailujen toimihenkilötehtävien kuvaukset näet tästä tiedostosta. Koulukilpailujen
toimihenkilötehtävien kuvaukset puolestaan löydät täältä.


Tallin ulkopuolisilla hevosilla kilpailevien ei käytännön järjestelyjen vuoksi tarvitse osallistua talkootehtäviin.


Toimihenkilölistat julkaistaan ennen kilpailuja kutsussa ilmoitettuna ajankohtana seuran nettisivuilla.


Kilpailuasu


Kilpailuissamme kilpailuasuksi sopii normaalit, siistit ratsastusvaatteet. Ratsastajan hiusten tulee olla piilossa esimerkiksi nutturalla, kypärän alla tai kiinnitettynä takin alla. Ratsastuskypärän
käyttö on pakollista ja turvaliivin käyttöä suositellaan.


Estekilpailuissa raipan ja kannusten käyttö on vapaaehtoista. Seura tarjoaa lainakannuksia kilpailupaikalla. Raipan maksimipituus on 75cm.


Koulukilpailuissa raippa on kielletty ja kannukset pakolliset. Ousan kilpailuissa noudatetaan kuitenkin seuraavaa poikkeusta;


Lapsiratsastajille ja korkeintaan HeC-tasoisessa luokassa kilpaileville kannusten käyttö on vapaaehtoista. Mikäli lapsiratsastaja tai korkeintaan HeC-luokan ratsastaja päättää ratsastaa ilman kannuksia, hän saa halutessaan ratsastaa raipan kanssa.


Seura tarjoaa lainakannuksia ja talli lainaraippoja kilpailupaikalla.


Ratsastaja on lapsiratsastaja aina sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 14 vuotta.


Ratsastuskoulun hevosten varusteet


Estekilpailuissa ratsastuskoulun hevosilla pidetään samoja varusteita kuin estetunneillakin. Käytännössä tämä tarkoittaa hevosen normaaleiden varusteiden lisäksi myös etusuojien käyttöä.


Koulukilpailuissa hevoselle saa halutessaan vaihtaa valkoisen kisahuovan. Kaikilla hevosilla käytetään niitä kuolaimia, joilla niillä ratsastuskoulun tunneillakin ratsastetaan. Martingaali tulee riisua hevoselta kilpailujen ajaksi, vaikka sillä käytettäisiinkin sitä arkena. Hevosen viimeinen ratsastajaa huolehtii, että martingaali kiinnitetään takaisin suitsiin ja kisahuopa vaihdetaan
takaisin normaaliin satulahuopaan.


Tallivahti tietää mitä varusteita hevosella tulee olla ja tarvittaessa auttaa varusteisiin liittyvissä asioissa.


Osalla hevosista pidetään satulahuovan lisäksi esimerkiksilampaankarvaromaania, geeliä tai muita vastaavia varusteita. Muistathan, että nämä ovat hevosella syystä, eikä niitä saa ottaa pois tai säätää/asettaa eri tavoin kuin yleensä.


Harjan ja/tai hännän letittäminen on sallittua, mutta letit tulee purkaa kilpailujen lopuksi.


Kunkin hevosen viimeisen ratsastajan tehtävänä on huolehtia, että hevosen kaikki varusteet ovat kuten ne ennen kilpailuja olivat. Viimeisen ratsastajan tehtäviin kuuluu myös mahdollisten lettien purkaminen.

Ousa Cup -sarjakilpailu

Ousa Cup on kaikentasoisille ratsukoille tarkoitettu sarjakilpailu. Seura järjestää vuosittain neljät este- ja neljät kouluratsastuskilpailut (muutokset mahdollisia). Kaikkien kilpailujen kaikissa normaaliluokissa (eli kaikissa muissa paitsi timanttiluokissa) on mahdollista kerryttää Ousa Cup -pisteitä


Osallistuminen ja osallistumisoikeus


Ousa Cup -sarjakilpailuun osallistuakseen kilpailijan tulee olla oikeutettu kilpailemaan Ousan kilpailuissa. Muita rajoituksia ei ole.


Pisteytys


Pisteitä jaetaan neljässä eri kategoriassa:

-esteratsastus, juniorit

-kouluratsastus, juniorit

-esteratsastus, seniorit

-kouluratsastus, seniorit

Ratsastaja on juniori aina sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 18 vuotta.


Suorituksista jaettavat pisteet määräytyvät luokan arvostelun ja osallistujamäärän mukaan. Jos ratsastaja tekee kilpailuissa useamman suorituksen, otetaan huomioon ainoastaan parhaimpaan
pistemäärään johtava suoritus.


Hyväksytystä suorituksesta saa vähintään 2 pistettä.
Keskeytyneestä tai hylätystä suorituksesta annetaan 1 piste.
Jaetut sijat saavat yhtä paljon pisteitä.
Peruutetuista lähdöistä ei anneta pisteitä.


Luokissa, joissa kaikki hyväksytyt suoritukset ovat samanarvoisia, käytössä on vain sanallinen arvostelu tai käytössä on estearvostelu A.0 tai A.1, jaetaan kaikille hyväksytyn suorituksen
tehneille ratsukoille 4 pistettä.


Jos luokassa on 1-9 lähtöä lasketaan pisteet siten, että viimeinen hyväksytty suoritus saa 2 pistettä, ja siitä eteenpäin nousevasti aina +1 pistettä. Näin luokan voittaja voi saada enintään 10 pistettä.


Jos luokassa on 10 tai enemmän lähtöjä saa voittaja 10 pistettä ja seuraavat sijat alenevasti aina -1 pistettä edelliseen verrattuna, kuitenkin vähintään 2 pistettä hyväksytystä suorituksesta.


Palkitseminen


Joka kategoriassa palkitaan vuosittain kolme eniten pisteitä kerännyttä ratsastajaa. Kunkin kategorian voittaja palkitaan valmiiksi kaiverretulla kiertopokaalilla. Lisäksi kaikki palkittavat palkitaan mitaleilla. Muutokset mahdollisia!


Kokonaissijoituksen määräytyminen tasapistetilanteessa


Jos 1.-3. sijoilla on tasapisteisiin yltäneitä ratsastajia, sijoituksen ratkaisee

(1) Kokonaispistemäärän suhde vuoden aikana ratsastettujen lähtöjen määrään (suhteessa enemmän pisteitä kerännyt voittaa) tai (2) viimeisimmän pisteytetyn kilpailusuorituksen sijoitus
suhteessa luokan kokoon (korkeampi sijoitus voittaa).


Mikäli näiden vertailukohtien jälkeen eroa sijoituksiin ei saada palkitaan ratsastajat tasavertaisina.


Pisteiden lasku ja oikaisut


Osakilpailujen tulokset ja pisteet lasketaan ja tarkistetaan Ousan kisatoimikunnan toimesta. Mikäli niissä ilmenee virheitä tai puutteita, tulee niistä ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen
ousankisatoimikunta@gmail.com mahdollisimman pian tai viimeistään kuuden päivän kuluessa kokonaispisteiden julkaisun jälkeen. Tämän jälkeen tuloksiin ei tehdä enää muutoksia.

Timanttiluokka

Timanttiluokka on joka kilpailuissa järjestettävä vain aikuisille avoin luokka. Tämä matalan osallistumiskynnyksen luokka on tarkoitettu noin alkeis-/jatko-/HeC-tasoisille tai vähän kilpailleille aikuisille.


Osallistumisoikeus


Timanttiluokkaan osallistuakseen kilpailijan tulee olla oikeutettu kilpailemaan Ousan kilpailuissa. Lisäksi timanttiluokkia koskevat seuraavat rajoitukset.

-Avoimia vain yli 18-vuotiaille.
-Ratsastaja ei voi samoissa kilpailuissa osallistua sekä timantti- että Ousa Cup -luokkaan.
-Mikäli ratsastaja on jonain vuonna palkittu Ousa Cupin koko vuoden kolmen kärjessä, hän ei saa enää osallistua kyseisen lajin timanttiluokkaan. Pärjääminen kouluratsastuksen Ousa Cupissa ei siis kuitenkaan vaikuta estetimanttiluokkien osallistumisoikeuteen ja päinvastoin.


Ratsastettava rata/ohjelma


Timanttiluokan ratsastaja saa ilmoittautumisen yhteydessä valita haluamansa estekorkeuden/kouluohjelman kisakutsussa annetuista vaihtoehdoista

Estekilpailuissa vaihtoehdot ovat puomi/ristikko, 40cm ja 50cm. Koulukilpailuiden ohjelmavaihtoehdot ovat tasoltaan noin raviohjelma ja HeC.


Arvostelu, sijoittuminen ja palkitseminen


Estekilpailuissa jokainen virhepisteettömän suorituksen tehnyt ratsukko sijoittuu tasavertaisesti 1. sijalle.


Koulukilpailuissa tuomari arvostelee ja kommentoi suoritusta arvostelupöytäkirjaan, jonka ratsastaja saa itselleen luokan jälkeen. Jokainen hyväksytysti radan suorittanut ratsukko sijoittuu tasavertaisesti 1. sijalle.

Voittajat palkitaan ruusukepalkinnoin estekilpailuissa heti kilpailuradalta poistuttaessa ja koulukilpailuissa arvostelupöytäkirjan luovuttamisen yhteydessä.

Lisätietoa ja apua


Kaikissa kilpailemiseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä suoraan kisatoimikunnan sähköpostiosoitteeseen ousankisatoimikunta@gmail.com, seuran sähköpostiosoitteeseen oulunsalonratsastajat@gmail.com, tekstiviestitse (ei puheluita) kisatoimikunnan puhelinnumeroon 040 257 2079 tai tiettyjen kilpailujen ollessa kyseessä kilpailukutsussa ilmoitettuun yhteyshenkilöön. Kilpailutoimikunnan porukkaa voi myös nykiä hihasta tallilla!