Lehtijuttuja

Seuramme kiva kaveri toiminnastamme on tehty lehtijuttu hevoset ja ratsastus lehteen nro. 2/2015. Juttu & kuvat ovat Neena Kuukasjärven käsialaa, kiitos! Neena kävi haastattelemassa ja kuvaamassa meitä tallilla . Kiitos kaikille jutussa mukana olleille ja kaikille kiva kavereille toiminnassa mukana olemisesta! Alla juttu skannattuna,( pahoittelut huonosta laadusta) sekä tekstinä.
Kuvatekstit:

1. Maaria Suomela, Tiia-Riina Niemelä, Inga Koskenniemi, Linda Ervasti ja Nea Karjalainen ovat mukana Oulunsalon ratsastajien kiva kaveri- toiminnassa. Mukaan mahtuu monen ikäisiä- tärkeintä on hyväntuulinen porukalla tekeminen. Sekä tietenkin ihanat hevoset.

2. Isot edellä ja pienet perässä. Kiva kaveri -toiminnassa eri-ikäiset juniorit ovat keskenään tasavertaisia kaveruksia, eivät ohjaajia tai ohjattavia.

3. Yhdessä tehden hevosharrastuksesta saa enemmän irti. Isot kaverit neuvovat, auttavat ja luovat turvallisuutta pienille ja vasta aloitteleville ratsastajille.
Kaikissa kuvissa kiva kavereiden kanssa ihana Unicum!

Oulunsalon Ratsastajat hyvän harrastusilmapiirin asialla

Kiva Kaveri ei kiusaa

Koulumaailmassa kiusaaminen tunnistetaan ja sen kitkemiseksi on luotu erilaisia käytäntöjä. Harrastusten parissa tilanne on usein toinen. Oulunsalon Ratsastajien Kiva Kaveri -toiminnalla halutaan kiusaaminen kitkeä ennen kuin se alkaakaan.

- Kun junioreilla on hyviä tapoja tehdä ja toimia yhdessä iästä ja hevostaitojen tasosta riippumatta, ollaan jo aika lähellä sitä tilannetta, että kiusaamiseen ei ole tarvetta eikä tilaisuutta, summaa Oulunsalon Ratsastajien puheenjohtaja ja seurassa käynnistetyn Kiva Kaveri -kampanjan äiti Tuija Lindahl-Luomala.

Talli-isosiskoja ja kirjeenvaihtoa

Erityisoppilaitoksessa koulunkäynninohjaajana työskentelevä Tuija Lindahl-Luomala jäi reilu vuosi sitten pohtimaan, olisiko talliarkeen tuotavissa lisää keinoja, joilla myös uudet ratsastajanalut saataisiin tuntemaan itsensä tervetulleiksi harrastuksen pariin. Syntyi idea kaveritoiminnasta, jossa tärkeä roolinsa on myös tallin isoilla tytöillä.

- Tarkoituksena on, että jokaisella pikkujunnulla olisi ”kummi” tai ”isosisko” vähän vanhemmista ja tallilla jo pitempään käyneistä harrastajista. Ajatus otettiin innolla vastaan, ja tällä hetkellä toiminnassa on mukana parikymmentä isoa ja saman verran pienempiä ratsastajia.

Sattumanvaraisesti arvotut kaverukset voivat keskenään päättää, mitä yhdessä tekevät. Yhteistä kaikille on postilaatikko, jonka välityksellä eri päivinäkin tallilla käyvät kaverukset voivat vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia.

- Postilaatikko on ahkerassa käytössä. Pienikin viesti omalta kaverilta on monelle iso ilo, Lindahl-Luomala kertoo.

Juniorien ideoin, aikuisten tuella

Kiva kaveri -toiminnan malleja ei ole hakattu kiveen, vaan tekemisen tavat elävät tarpeen mukaan. Tärkeintä on, että isotkin kaverit saavat roolissaan olla nimenomaan kavereita, eivät ohjaajia.

- Olen koonnut tietynlaisen työkalupakin, jossa on ideoita toimintaan ja yhteiseen tekemiseen – toistaiseksi näitä ei kuitenkaan ole tarvittu, sillä junnut ovat itse keksineet toimintaa ja aktiviteetteja, Tuija Lindahl-Luomala iloitsee.

Tuoreimpana muistissa on kevättalvinen tempaus pulkkaratsastuksineen ja nyyttikesteineen, jonka nuoret järjestivät omin voimin. Aktiivisilla Kivoilla Kavereilla riittääkin ideoita sekä toteutusintoa ja toteuttamiseen on annettu myös vapauksia. Ilman aikuisten valvontaa ei kuitenkaan touhuta. Tukea voi tarvita vaikka omien ajatusten purkamiseen.

- Erästä isoa kaveria huoletti, kun hänen pikkukaverinsa ei ollutkaan vastannut kirjeisiin. Yhdessä pohtien totesimme, että syynä voi olla vaikkapa toisen ujous, eikä suinkaan epäonnistuminen kaverina olossa, Tuija Lindahl-Luomala kertoo.

Kaveri on paras!

Pienille kavereille isomman hevostytön ystävyys on kullanarvoinen asia uudessa ja jännittävässä talliympäristössä. Isommallekin juniorille kummina tai ”isosiskona” oleminen on merkityksellinen, itsetuntoa vahvistava rooli. Kiva Kaveri -toiminnan kautta eri-ikäiset löytävät toisistaan myös aitoja ystäviä.

- Tiia-Riinan luo voi aina mennä kysymään apua tai vaikka juttelemaan, kertoo pikkukaveri Inga Koskenniemi omasta kaveristaan. – Meillä on myös samat lempparihevoset, täydentää iso kaveri Tiia-Riina Niemelä.

Vaikka kaveruksilla saattaa olla paljonkin ikäeroa, yhteisen tekemisen ja tempausten kautta löytyy mielekästä yhteistä puuhaa. Annettavaa on puolin ja toisin.

- On mukava seurata pienempien oppimista ja edistymistä ja muistella myös millaista oli, kun itse oli pienempi. Nuoremmilta saa monesti myös erilasia ja uusia näkökulmia asioihin, pohtii iso kaveri Linda Ervasti.

Kulttuuri kasvaa toimintamalleista

- Kiusaamiseen on sen alettua hyvin vaikea puuttua. Koulumaailmassa käytäntöjä ja tukitoimia jo on olemassa, mutta harrastepuolella tilanne on toinen, Lindahl-Luomala pohtii. - Ei ole välttämättä tietoa, taitoa tai resursseja puuttua. On helpompi keksittyä valmennukseen tai treenaamiseen, ja näin juniorien keskinäiset välit saattavat pahassa tapauksessa mennä huonoksikin.

Kiva Kaveri -toiminnalla on tarkoitus luoda avointa, hyväksyvää ja kannustavaa ilmapiiriä, jossa kiusaamiselle ja jengiytymiselle ei ole tilaa. Hyvistä tavoista tulee ajan kanssa vallitseva toimintakulttuuri.

- Tärkeää on se, että luodaan rakentavia toimintamalleja huonojen sijaan, kannustetaan ystävystymiseen, auttamiseen ja yhteydenpitoon, puntaroi Kaisa Koskenniemi, tuntiratsastaja ja ratsastavan junnun äiti. - Kaikki työ, mitä kiusaamisen ehkäisemiseksi voi tehdä, on tarpeellista työtä.

Teksti ja kuvat : Neena Kuukasjärvi

"Tallilla tulee hyvä Fiilis" Rantalakeus 1.7.2015