Miten toimit kilpailuissa

Fella (c) Annika Kiljander

Kaikissa kilpailuihin liittyvissä asioissa yhteys otetaan kutsussa mainittuun kilpailunjohtajaan/ kutsussa olevaan puhelinnumeroon tai sähköpostilla Tuijaan tuijaluomala@gmail.com tai oulunsalonratsastajat@gmail.com.

 • Tallin puhelinnumeroon ei kannata ilmoittaa muutoksista , poisjäänneistä tms. kilpailuihin liiittyvistä asioista! Tallin henkilökunta ei ole velvoitettu hoitamaan kilpailuihin liittyviä asioista.
 • Näin toimimalla kilpailunjohtaja on koko ajan tietoinen kaikkiin kilpailuihin liittyvistä asioista joka helpottaa lähtö-ja toimihenkilölistojen tekemistä kilpailuihin.

Kiitos että otatte huomioon tämän asian!

 • Tule paikalle hyvissä ajoin ja osallistu radan rakentamiseen annettujen ohjeiden mukaisesti!
 • Alkamisajat/suoritusajat ovat ARVIOITUJA aikoja, otathan sen myös huomioon! Huomioi että aikataulut voivat muuttua +/- 30 min. Saavuthan hyvissä ajoin kilpailupaikalle.
 • 2 ja 4 luokan ratsastajat rakentavat radan ja 3 luokan ratsastajat purkavat radan! (Riippuen luokkien määrästä, kts. tarkempi info kisainfosta kilpailupäivänä)
 • Kilpailuihin ratsastuskoulun hevosella osallistuvat seuran jäsenet ovat velvoitettuja osallistumaan kisojen järjestämiseen toimimalla erinäisissä toimihenkilötehtävissä kisojen aikana.
 • Seuralla on oikeus evätä kilpailu lähtösi jos et osallistu talkootehtäviin."Sääntö rikkomuksesta seuralla on oikeus evätä osallistumisoikeus seuraaviin kilpailuihimme" Tarvittaessa hallitus kokoontuu käsittelemään asiaa ylimääräisessä kokouksessa.
 • Maksa lähtömaksusi kansliaan ennen luokkasi alkua, näin varmistat lähtösi. Maksu vain käteisellä! Kansliasta saat myös varmistuksen toimihenkilö tehtävästäsi, jos olet epävarma mitä pitää tehdä, tarkista se ilmoitustaululla olevasta listasta tai kysy kilpailunjohtajalta.
 • Huolehdi että olet paikalla omassa toimihenkilö tehtävässäsi. Heti edellisen luokan loputtua/ kahden viimeisen ratsukon aikana.
 • Käyttäydy tallissa rauhallisesti ja tallin sääntöjen mukaisesti, onhan talli hevosten koti
 • Kun laitat ratsuasi kuntoon, muista laittaa se kiinni karsinaan ja muista että karsinassa saa olla vain yksi henkilö kerrallaan. Muista laittaa ratsullesi kaikki tarvittavat varusteet mitkä sille kuuluukin(karvat/geelit satulaan yms.). Jos tarvitset apua varustamisessa, pyydä sitä tallivahdilta, joka löytyy kansliasta! Tallissa kannattaa jo katsoa jalustimetkin suunnilleen oikean mittaiseksi
 • Estekilpailuissa rataan tutustumisessa on mukana aina aikuinen tai kokeneenpi junnu , joka tarvittaessa neuvoo, jos jokin asia mietityttää, kysy siis rohkeasti! Kysy myös koulukilpailuissa neuvoa jos jokin asia mietityttää!
 • Kilpailunjohtajalla, turvallisuuspäällikkö Anulla/Lindalla ja puheenjohtaja Tuijalla on keltaiset liivit päällä kisapäivinä joilta voit kysyä neuvoa! Kaikilta kisa ja tallitoimikuntalaisilta voi myös kysyä neuvoa!
 • Kilpailuasuun koulukilpailuissa kuuluvat: ratsastussaappaat tai -kengät, saappaanvarret,ratsastushousut, (kannukset) ja turvakypärä.Väljät pusakat eivät ole suositeltavia,sillä silloin tuomari ei näe ratsastajan istuntaa ja ryhtiä riittävän hyvin.
 • Estekilpailuissa:ratsastussaappaat tai -kengät, saappaanvarret,ratsastushousut ja turvakypärä. Turvaliivin käyttöä suositellaan kilpailuissa. Raippa ja kannukset ovat sallittuja, mutta vapaaehtoisia. Raipan maksimipituus on hypätessä 75 cm.
 • Raippa on estekilpailuissa sallittu apu. Kilpailija ei saa purkaa kiivastumistaan raipan käytöllä. Raippaa ei saa käyttää hylkäämisen tai radan viimeisen esteen jälkeen eikä useampaa kertaa peräkkäin samassa tilanteessa. Ohjista repiminen on kiellettyä eikä kiivastumistaan saa purkaa myöskään äänen tai kannusten käytöllä.
 • Ratsastaja muistaa myös laittaa pitkät hiukset siististi kiinni sekä kypärän tai kauluksen alle piiloon.Takki pitää myös muistaa olla kiinni, takki auki et voi mennä omaan suoritukseesi.
 • Luvan verryttelemään lähtemisestä saat tallivahdilta, huolehdi kuitenkin että tiedät noin lähtöaikasi(näkyy lähtölistassa) että olet valmis heti kun siihen on lupa. Ennen ensimmäistä rataa ratsastuskoulun hevosen verryttelyaika n. 15 minuuttia, estekisoissa sisältäen max. 4 hyppyä. Seuraava ratsukko (sama hevonen menee useita ratoja) n.5-10 minuuttia, estekisoissa max. 2-3 hyppyä
 • Nouse reippaasti ratsusi selkään kun pääset verryttelemään, jotta verryttely pääsisi alkamaan mahdollisimman sujuvasti ja jos tarvitset apua jalustimissa tai satulavyössä, verryttelynvalvoja auttaa pyytäessä.
 • Kuuntele verryttely valvojan ohjeita verryttelyssä. Muista myös maneesin säännöt, väistämis- säännöt, välimatkat yms. Estekilpailuiden verryttelyssä muista huutaa este kun olet luvan saatuasi menossa esteelle, jotta muut osaavat olla pois esteen edestä ja takaa. Jos jokin on epäselvää kysy rohkeasti!
 • Kun vuorosi on mennä portille odottamaan vuoroasi toimi seuraavanlaisesti: Seuraavaksi starttaava ratsukko odottaa vuoroaan sille osoitetulla paikalla. Portinavaaja ohjaa vuorossa olevan ratsukon sisään heti kun edellinen ratsukko on suorittanut radan. Aloita suorituksesi reippaasti, välittömästi pillin vihellyksen jälkeen. Muista tervehtiä tuomaria! Radan suoritettuasi poistu ripeästi kentältä!
 • Kun olet suorittanut lähtösi niin vie hevonen talliin. Jos hevonen menee seuraavassa luokassa(tarkista tallivahdilta) jätä varusteet hevosen päälle nosta jalustimet, löysää satulavyö ja laita ohjat niin ettei hevonen sotkeudu niihin, pyydä tallivahtia tarkistamaan että kaikki on oikein jos olet epävarma asiasta. Ratsusi voi jatkaa myös suoraa oman suorituksesi jälkeen jolloin luovuta heti hevonen seuraavalle ratsastajalle. Voi olla myös että ratsusi seuraava startti on vasta pitkän ajan päästä, siinä tapauksessa ota varusteet pois hevoselta ja jätä se rauhassa karsinaan odottamaan seuraavaa ratsastajaa!
 • Jos olet viimeinen ratsastaja ratsullasi, huolehdi kaikki varusteet pois hevoselta. Poista myös letit yms. muut koristukset hevoselta. Vaikka et olisi niitä laittanutkaan ne on poistettava! Vie varusteet, harjakoria myöten niille kuuluville paikoille. Pese kuolaimet ja puhdista myös suojat hiekasta. Koulukilpailuissa muista laittaa martingaali takaisin suitsiin kiinni, jos olet epävarma onko hevosella sellainen kysy tallivahdilta. Ilmoita tallivahdille kun olet tehnyt kaikki toimenpiteet että hän tarkistaa hevosen ja jos tarvitset apua, pyydä sitä tallivahdilta. Myös ratsusi ansaitsee kiitoksen, taputa & rapsuta ja hoida se hyvin ja jätä se rauhaan kun olet tehnyt kaikki hoitotoimenpiteet, sen se on ansainnut!
 • Kaikki kilpailumme järjestetään talkoovoimin, joten pienikin apu on tärkeä.
  On myös tärkeää että toimit oikein ja sovittujen ohjeiden mukaisesti! Kun kaikki toimii näin, niin kilpailupäivän päätteeksi kilpailunjohtaja ja tallityöntekijä sekä ennen kaikkea hevoset pääsevät hyvissä ajoin ansaituille yöunille!
 • Näin toimimalla saamme mukavan ja toimivan kilpailupäivän aikaiseksi!
  Hyvää kilpailupäivää!

Lara & Akito 19.8.2017 (c) Annika Kiljander